Szolgáltatásaink

Coach: Mi az? Mire jó? Mire nem? Miért bízzak benne? Megéri-e?

Egy nagyon érdekes facebook szavazást bonyolítottam nemrég a coaching hasznosságáról, ami nagy vitát generált, és egy csomó kérdést felvetett. 

1)  Mi is az a coach, mit csinál?

2)  Mire jó egy coach, és mikor tud segíteni?

3)  Mire nem jó a coach? Mikor nincs szükséged coachra?

4)  Mi alapján válasszak, miért bízzak egy coachban?

5)  Megéri-e egy coach? Hogyan döntöd el bármelyik más szakemberről mielőtt elmész hozzá, hogy megéri-e? Például mi alapján választasz magánorvost és fizeted ki a tarifáját?

Ezekre válaszolok most a saját értelmezésemben.

1)  Mi is az a coach, mit csinál?

A Coach az, aki hiszi, hogy benned van a problémádra a saját válaszod, még ha most még nem is tudod mi az, és ezt segít neked megtalálni. A coaching egy személyre szabott támogatási módszer, melyben a coach NEM tanácsadással, hanem az ügyfél saját erőforrásaira (képességek, gondolatok, belső értékek) támaszkodva támogatja őt a fejlődésben. Fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenység, ahol az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segíti. Vannak bizonyos életterületre, szerepkörre specializált coachok (felsővezetői, üzleti, magánéleti). Én személy szerint a teljességre, a teljes emberre fókuszálok, és bármelyik életterületén, szerepkörében megjelenő elakadásban, továbbfejlődésében segítem az önmegvalósítás felé, mivel szerintem az ember minden szerepkörében az életét éli.

2)     Mire jó egy coach, és mikor tud segíteni?

a)     Elakadsz valamiben: Tudod, mit akarsz elérni, határozott vagy, hogy el akarod érni, sőt azt is tudod, hogyan kellene elérni, de valami mégis megakadályoz benne. Ez lehet egy irracionális, nem tudatos dolog, egy érzés, egy félelem, egy régi megszokott viselkedés, bármi. Például, amikor hiába tudod, hogy túl sok a feladatod és szeretnél feladatokat delegálni másoknak, de mégsem tudsz. Ha megnézzük ezt közelről kiderülhet, hogy azért lehet ez, mert túlságosan félsz, hogy hibáznak és az a te felelősséged lesz. Vagy másik tipikus példa az, amikor annyira rettegsz a prezentáció megtartásától, hogy el sem mersz menni rá, inkább beteget jelentesz. Ekkor a coach segít megtalálni és rávilágítani az akadályozó viselkedés okára és kialakulásának körülményeire. Ezeket megismerve rájöhetsz, hogy ugyan korábban nem tudtad, de most már képes vagy korábbi akadályaidat átlépni, és már másképp is tudsz viselkedni abban a helyzetben.

b)     Nem látod tisztán, mi a célod, mit is akarsz elérni az életedben, munkádban. Ekkor egy coach, mint külső szemlélő, olyan kérdésekkel hozza felszínre a mélyebben meghúzódó gondolataidat, amelyekre te talán nem gondoltál volna, mert túl régóta rágódsz újra és újra ugyanazon a gondolatmeneten. A coach külső segítségével tisztázhatod, mi miért is fontos neked abban a bizonyos helyzetben, mi lehet a célod vele és pontosan miért is az a célod.

c)     Szeretnéd fejleszteni magad: Szeretnél hatékonyabban dolgozni, boldogabban élni. Ebben a coach támogatásával gyorsan, jobban, mélyebben megismered saját magadat, korlátaidat, belső erőforrásaidat – hiszen a coach hisz benne, hogy minden ember képes a saját boldogságát megteremteni, mert az nem a külső körülményektől függ.

d)     Gyorsan szeretnél haladni, fejlődni az életutadon, nem akarsz időt veszíteni lassítással. Ahogy felmerül egy probléma, ami miatt valamiért nem tudsz a terveid szerint továbbmenni, azonnal meg akarod találni a válaszodat.

3)  Mire nem jó a coach? Mikor nincs szükséged coachra?

a) ha konkrét szakmai tanácsot, megoldási javaslatot akarsz egy témában, és elfogadod más véleményét saját megoldásodként. Erre valók a tanácsadók.

b) tudod, mi a célod, és azt is hogyan csináld meg. Ekkor nincs szükség támogatóra.

4)  Mi alapján válasszak, miért bízzak egy coachban?

A kérdést úgy lehet megválaszolni, mint bármilyen más szakember kiválasztása esetén: Mitől bízol benne emberként, szakemberként? Mi fontos számodra? Például:

a)     Milyen szakképzettsége van, végzett coach iskolát, ha igen hol? 

b) Folyamatosan továbbfejleszti, továbbképzi magát?

c)     Milyen emberismereti tapasztalata van?

c)     Miért választotta a coach szakmát? Csak trendi pénzkereseti forrásként vagy küldetésként űzi a szakmát?

d)     Milyen ember magánemberként, tudsz-e ránézni tisztelettel, elfogadással, sugározza-e azt az elfogadást, amire szükséged van? Ezt írásaiból, előadásaiból,videóiból, tréningjeiből előzetesen meg tudod ítélni.

5)  Megéri-e egy coach? Hogyan döntöd el bármelyik más szakemberről mielőtt elmész hozzá, hogy megéri-e? Például mi alapján választasz magánorvost és fizeted ki a tarifáját?

a)     Volt-e nála ismerősöd és jó véleménnyel van–e róla?

b)     Vannak-e esettanulmányai arról, hogy másoknak milyen eredményt hozott? Pl ilyenek.

c)     Titkolja vagy megmutatja mindenkinek a módszerét, és azt, hogy az miként fog eredményhez vezetni?

d)     Ad-e az eredményességre garanciát? Pl. eredményességi csomagokban gondolkodik, pénzvisszafizetési garanciát vállal, ha nem tapasztalható mozdulás az elvárt irányban, annak ellenére, hogy mindent megtettél az általad vállalt terv megvalósítására.

e)     Eredményre fókuszál, vagy az óraszámokban érdekelt?

Ha ezek után úgy gondolod, szükséged van coachra, és én megfelelek a kritériumaidnak, akkor várlak szeretettel: itt elérhetsz.