Motivational Maps

A láthatóvá és érthetővé tett motiváció

Meghatározó élmény volt életemben az első találkozás az első motivációs térképemmel. Onnantól kezdve tudom, hogy hatékony vezető, szervezetfejlesztő, coach nem nélkülözheti a Motivational Maps tudását. Ezért a Motivational Maps az egyik kedvenc eszközöm. A Motivational Maps™ egy diagnosztikai eszköz -a motiváció térkép teszten alapuló riport és coaching módszertan, melynek segítségével egyszerűen használható és érthető rendszer kerül a kezünkbe, amiből már első ránézésre látható, hogy mi motiválja az egyént.

Meglepőnek tűnhet, de sokakat nem a pénz motivál elsőként (különösen vezetőként), hanem az, hogy értelme legyen annak, amit csinálnak.

  • Van, akit a fejlődés, a növekedés, az autonómia, az újdonság motivál (Growth).
  • Van, akit az eredmény, a szakértelem, a hatalom (Achievement).
  • És van, akit a biztonság, az emberi kapcsolatok, az elismerés (Relationship).

A motiváció-feltérképezés eredményeként az is látható, hogy mennyire elégedett ezekkel a motivációs tényezőkkel jelenleg a munkájában.

A legfőbb előny, – mind az egyén, mind a fölöttese és kollégái számára – hogy a  Motivációs térképe tudatában máris világossá válik a motiválási stratégia:
mire van szüksége
az illetőnek ahhoz, hogy elégedett és motivált maradjon a munkahelyén.

A Motivational Maps  módszer megismerésével egy egyszerűen használható és érthető diagnosztikai eszköztár került a kezembe a motivációs problémák előzetes felismerésére, értelmezésére, megoldására és az elkötelezett munkatársakból álló csapat létrehozására. Végre egy egyszerű, gyors, pontos, érthető teszt és egy módszertan, amivel pillanatok alatt bárkinek láthatóvá és érthetővé lehet tenni, hogy…

  • …kit mi motivál,
  • …éppen most mennyire motivált és miért,
  • …mi lehet két ember közötti súrlódás motivációs oka.

Ha ez az eszköz kéznél lett volna korábban számomra cégvezetőként, akkor sok kollégánál meg tudtam volna előzni a motivációvesztést. 

A Motivational Maps egy egyszerű "használati és karbantartási" útmutatót ad a munkatársak motiváltan tartásának biztosításához. Mindenkiben 9 motivátor van jelen minden egyes pillanatban. A kérdés csak ezek fontossági sorrendje, egymáshoz képesti fontosságuk, és a motivátorokkal való "feltankoltsági" szint mértéke. 

A legtöbb embernek 3 nagyon fontos motivátora van, ami meghatározza, mit keres a munkában.
Ugyanakkor az összes motivátor valamilyen szinten szerepet játszik életében.

Mi a különbség a személyiségtesztek és a Motivational Maps között?

személyiségtesztek olyan tulajdonságokkal és típusokkal foglalkoznak, amelyek viszonylag állandóak és stabilak. Képet nyújtanak arról, hogy „ki vagy”.

Motivational Maps (Motivációs Térkép) pedig egy olyan önértékelési módszer, mely a dinamikusan változó állapotainkat, energia szintünket méri fel. Egy „videó” arról, mennyire lelkes, motivált az egyén belülről éppen az adott pillanatban. Választ ad arra, hogy…

  • ...„mi hajt téged?”
  • ...„miért is érdekelődsz valami után jelenleg?”
  • ...„mivel lehetne jobb irányba elmozdítani téged?”
Az ember nem az adott személyiségtípusa miatt megy be szívesen dolgozni, hanem azért, mert motivált – benne a van a „drive”a belső tűz, ami hajtja, hogy csináljon valami számára fontosat.

Ügyfeleink véleménye a motivációstérképről