Motivációs térkép, motivational maps

Piac&Profit konferencia kapcsán a motivációról

A VOSZ által végzett felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók 68%-a nem dolgozna, ha nem lenne rászorulva. Szerintem nem ez az igazi kérdés, hanem ez: 

Szívesen keresnél-e pénzt, ha olyanért fizetnének, amit örömmel, élvezettel csinálsz? Eddig az általam megkérdezettek 100%-a azt válaszolta, hogy igen. Ez a motiváltság. Szerintem nem is annyira a munkaerőhiány a baj, hanem a motiváltság azaz a munkaenergia pazarlása. Ha a motiváltságot emeljük, javítható a munkaerőhiány helyzet. Erről beszéltem többek között a Piac&Profit Munkaerő konferenciáján.  

Mindenki látott már olyan kollégát, aki nem igyekszik, sokat kávézgat, cseveg és úgy áll hozzá a munkájához, hogy megvár engem ez a feladat. Mert nincsen válasza a kérdésre: miért is érdekelne engem ez a feladat? Azaz hiányzik a motiváció.  Motivational Maps méréseimből azt látom, hogy az emberek nagy része alig 60 százalékos motiváltsággal dolgozik, és rendszeresen találkozom súlyosan demotivált (35% motivációszint alatti) emberekkel, akik általában nemcsak lelkileg kimerültek, de már fizikai tüneteik, betegségeik is vannak.  Ez az oka az oda nem figyelésnek és a sok tévesztésnek a munkában, ami további pluszmunkát generál, sőt a kollégákra is kihat, hiszen "tűzoltó üzemmódban" kell a demotivált kolléga helyett az utolsó pillanatban rendbehozni annak hibáit.Szerintem nem is annyira a munkaerőhiány probléma, hanem a motiváció, azaz a munkaenergia-pazarlásból fakadó fluktuáció. Ha a motiváltságot emeljük, javítható a munkaerőhiány helyzet. A motiváltság emeléséhez az is szükséges, hogy azonnali visszacsatolást kapjon a munkavállaló és ez ne mindig csak a letolás legyen, hanem a dicséret és a kritika együttese. Rendszeres visszajelzés nélkül elcsúsznak a dolgok, felgyülemlenek a munkavállalói sérelmek és a főnöki neheztelések.
És hogy lehetséges-e ugyanabban a munkakörben motiválni az embereket, erre a tapasztalatom és a visszajelzések is azt mondják: IGEN!!!:Lsd. egyik ügyfelem visszajelzése, akinek néhány hónap mulva újramértük a motivációját: "...., brutál az eredmény…Tavaly szeptember óta több, mint 40%-ot nőtt a motivációs szintem.  Ez amúgy abszolút fedi is a valóságot, de akkor is megdöbbentő volt most szembesülni a teszteredménnyel. És még egyszer köszönöm a segítséget, az első (vagy nulladik?) lépés a motivációm visszanyerésében az volt, hogy megértsem, pontosan mi is motivál és ebben rengeteget segített a térkép, illetve maga a workshop.”

Ezt a visszajelzést pedig  a Piac&Profit munka erőhiány konferencián kaptam: "Nagyon szépen köszönöm a remek előadásodat. A kérdőíveket kitöltők között nagyon sokan megemlítettek  legjobb előadók és előadások között." https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-munkaerohianynal-is-nagyobb-baj-a-munkaenergia-pazarlasa/