Motivációs térkép, motivational maps

Idő-management ön-szabotázs - avagy amikor a saját motivációd miatt nincs időd semmire

Gyakran keresnek meg ügyfelek azzal,  hogy problémájuk van az időmanageléssel. Hogyan lehet diagnosztizálni, mi okozza az idő management problémát? Motivációtérképezés során több tipikus  összefüggést találtam a motivátorok és az időkezelés között.  Erre most példaként az időszűkében levő cégvezető esetét mutatom meg.

Néhány éve egy nagyon energikus cégvezető, 20+ főről hirtelen 60+ főre növő cég éléről keresett meg idő management tréning igényével. Mert lassan annyira felborul a munka-magánélet egyensúlya, hogy veszélyben van a párkapcsolata és a családja. Azaz, ha nem hagyja abba, hogy ennyi időt tölt munkával, akkor el fog válni tőle a felesége. Nem kis kihívás.

Mivel minden munkával kapcsolatos fejlesztés motivációtérképezéssel kezdek, itt is ezt javasoltam első lépesként.

És első ránézésre kiszúrta a szemünket a  motivációs térképből az, hogy nagyon elégedetlen a szabadságfokával. Hogy lehet ez? Hogyan érezheti korlátozva magát a szabadságfokában? Hiszen ő a cég vezetője, azt csinál, amit akar, ő dönti el mikor mit csinál?

A szabadságfokon kívűl  mindegyik motivátorával optimális szinten (=>8) elégedett, nagyon motivált energikus. Teljesen elégedett az Anyagiakkal, meg tudja mutatni a Szakértelmét, tudja, hogy mennyire nagy hatású, Értelmes munkát végez, Biztonságban érzi magát, megkapja az Elismerést,  jól érzi magát a Csapatban.

Ami a 3 legfontosabb motivátor számára, amit a legjobban szeret a munkájában: hogy Irányíthasson, Alkothasson/újíthasson, és hogy szabadon dönthessen bármiről. Ebből az első kettőt meg is éli.

Mindent ő irányít, mindenen rajta tartja a kezét, mindig mindenről tudni akar, minden döntést ő hoz meg, minden beosztott minden levelére rá kell, hogy ccze őt, hogy bármikor visszakereshesse, hogyha probléma van. Mintegy 8000 olvasatlan email van az inboxában, amit kinyitni sem volt ideje, nemhogy megválaszolni. Ennek mi a hatása a cégre, a dolgozókra és őrá?

A beosztottak maguktól nem akarnak és nem is mernek döntést hozni, tudják, hogy a főnök nem ad ki semmilyen döntést a kezéből, nem delegál. Ezért valóságos tülekedés van az ajtaja előtt, a folyosón, az ebédlőben és még a Wc-nél is, hogy ki tudja akár 2 percre elkapni és megbeszélni vele a döntést azokra az ügyekben, amik már leírva ott hevernek az olvasatlan emailek tengerében. Aki nem tudja elkapni, az nem halad a munkájával, és egyre frusztráltabban próbálkozik személyesen hozzáférni. Ezt a tülekedést a vezető úgy éli meg, hogy őt állandóan ideges emberek zaklatják, nincs egy nyugodt perce. Állandóan tűzoltást kell végeznie, nem tud a saját tempójában a saját feladataival foglalkozni, nem szabad.

Azaz konkrétan az ő legfontosabb motivátorának teljes megélése, azaz a totális Irányítás  vezet az időmanagement problémájához, ami a Szabadság hiányának érzésében testesül meg.

Tehát időmanagement tréning helyett a következők történnek a motivációtérképezési feedback ülésen:

  1. vezető felismeri, hogy saját legfőbb motivátorával okozza magának az idő problémát
  2. rájön, hogy 60+ embert már nem tud kézivezérléssel irányítani, tehát szükség van középvezetésre, és meg kell bíznia emberekben
  3. rájön, hogy tulajdonképpen vannak olyanok, akikre bizonyos dolgokat már most is vakon rá tudna bízni
  4. elkezdi definiálni a középvezetők és beosztottak hatáskörét, döntési felelősségét, azaz delegál
  5. szabályokat alkot, hogy mikor, milyen témában, küldhetnek neki cczve emailt, és milyen témamegjelöléssel rendelkezzen az email, hogy ő a címéből tudja, hogy mit kell csinálnia.
  6. napi fix személyes fogadóórát vezet be, amikor szükség esetén személyes „tűzoltást” végez, és mostantól pénteken mindig home officeban van, családja nagy örömére.
  7. Rádöbben, hogy a saját legfőbb motivátorának, az Irányításnak a hatását ő tudja tudatosan megváltoztatni, tehát végülis pontosan ennek a tudatos használatával tudja megoldani a gondjait. Amitől még elégedettebbé és motiváltabbá válik.
  8. Azonnal elküldi a HR vezetőt motivációtérképezési tréningre, hogy legyen házon belül egy ilyen hasznos eszköz, amivel 1 óra alatt megoldotta a time management problémáját. J

Ezután a happy end után szisztematikusan figyelni kezdtem a time management problémák megjelenését a motivációs térképekben, és jó néhány tipikus összefüggést találtam arra, hogyan látható a térképből, és miként okozhat az ember legfontosabb  motivátora idő management problémát. Például ha valakinek a legfontosabb motivátora a

Csapathoz tartozás: tipikusan nem mond nemet semmire, hogy szeressék a csapattagok. Ezért az összes olyan munka ott landol nála, amit a többiek nem szeretnek, és ő szívességből bevállalja ezeket. És közben persze nem halad a saját munkájával, elúszik az időben.

Miként jelenthet meg idő management problémában az Újítás/alkotás (Creator), Szakértő (Expert), Biztonság , (Defender)  és a Szabadságfok (Spirit), mint legfőbb motivátor, vagy úgy általában a demotiváltság, és hogyan lehet ezt megoldani? Keressen meg és elmesélem.