Motivációs térkép Esettanulmányok

Mi motiválja a Télapót?

Mi motiválja a Télapót?

Sikerült exkluzív interjút készíteni a Télapóval: vajon őt mi motiválja, hogy  minden évben ajándékokkal jelenik meg a színen? ( köszönet a húsvéti nyúlnak a saját motivációs térképezése utáni beajánlásért!) Természetesen ehhez első lépesként elkészítettük a Télapó motivációs térképét és az egy oldalas összefoglaló riportot, ami számszerűen világossá teszi, miről is beszélünk. A visszajelző beszélgetésben Télapó ezeket mondta:

„Imádom az újdonságokat, és ez a motivációs térkép egy csuda! Mintha csak röntgenszemmel átnézett volna rajtam, annyira jól mutatja, mi van velem. 

Nézzük csak a motivátoraim fontossági sorrendjét és a fontossági pontszámaimat:

Számomra a legfontosabb motivátor a mély emberi kapcsolatok, a tartalmas beszélgetések, az egymásba vetett bizalom. (Friend, 27) Mindig is szerettem, ha gyerekek leveleket írnak, vagy személyesen az ölembe ülve a fülembe suttogják titkos kívánságaikat is, amit csak nekem mernek elmondani. Bíznak bennem, és bízhatnak is, mert sosem hagyom őket cserben: mindig meghallgatom kívánságaikat, és teljesítem is őket. De a kölcsönös bizalom is fontos: azt is tudják, hogy bizony figyelem az év során, hogy vajon ők is betartják-e ígéreteiket és jól viselkednek-e. És ha nem, akkor bizony a virgáccsal jelzem nevelő célzattal, hogy többet várok tőlük! Nevelő célzattal találtam ki az ajándék cipőbe elhelyezését is, hogy megtanulják a cipőpucolást. A mély kapcsolatokat nemcsak az ügyfeleimmel, de a munkatársaimmal is ápolom: hűséges rénszarvasaimmal, a rengeteg ajándék előkészítő elf kollégámmal mi mind egy nagy családként vagyunk együtt már évszázadok óta.

Szinte ugyanilyen fontos számomra a mosoly, a nevetés, az öröm, mert ettől lesz jobb a világ, és örülök, hogy ezt elő tudom idézni. (Searcher, 27)  Ezért döntöttem annak idején a meglepetés ajándékozási forma mellett, mert a nem várt meglepetés tudja a legnagyobb örömet okozni. Hogy főleg gyerekekre specializálódom, az pedig azért van, mert az ő csengő nevetésük és örömük az egész családra ragadós, ezért az ő nagyon hatékony célzásukkal a teljes emberiséget elérem, nagy és pozitív hatásom van a világra.

Az újítás szintén a lételemem (Creator26): kissé ódivatú, tradicionális öltözékem csak álcaként hordom, hogy nehogy összetévesszenek valami startupos ifjú titánnal. És a ruha valóban jól elrejti a bennem levő újítót: soha senki nem gondol bele igazán, hogyan lehetséges 1 nap alatt az egész világot bejárni, vagy az én alkatommal kéményeken keresztül bejutni a házakba vagy ugyanannyi évesnek nézek ki már évszázadok óta? Most elárulok néhány titkot ezzel kapcsolatban. Néhány évszázada még simán csak varázslatot használtam az utazáshoz, amivel egy-két falut, várost tudtam bejárni egy nap alatt. Majd a kvantumfizika felé fordult a figyelmem, és teljesen felvillanyozott, hogy a részecskék egyidejűleg több helyen, különféle állapotokban lehetnek. Ezért jó sok időt töltöttem kísérletezésként Schrödinger macskájával a dobozban, akiről nem lehetett tudni, hogy él-e még, amíg ki nem nyitották a dobozt. Hihetetlen érdekes kísérlet-sorozat volt számomra. Bár szegény macska néha az én jelenlétem miatt kapott idegsokkot a dobozban, ami egy ideig jól megzavarta a fizikusokat a helyes konklúziók levonásában. Mindenesetre ez egyidejűleg több helyen levés jó alapot adott a tevékenységem világméretűvé kiterjesztéséhez. Amióta pedig a zsupszkulcsos hoppanálást is bevezettem, majd a csillagkaput és az időgépet is alkalmazom, azóta már más bolygókra is eljutok. Persze ennek a földön még nincs nagy PRja, bár a kis zöldek időnként küldenek erről rádióadást, de a NASA még nem fejtette meg ezeket.

Az alkatom és a kéményen keresztüli közlekedés dilemmájához pedig egy szintén új nanotechnológiát alkalmazok, aminek a licencét a Hihetetlen Család Nyulánykája egyszer elkérte tőlem ajándékként, és azt jól PR-ozza azóta is. A korom kapcsán: kezdő koromban elkövettem az a hibát,  hogy az örök fiatalság elixirje helyett az örökélet elixírjét keztdtem el használni, és már csak későn vettem észre, hogy sajnos az apróbetűs leírásban benne van: az örök életet garantálja, de az öregedést sajnos nem. Azóta az időutazással igyekszem karbantartani a koromat. 

Az előzőekből nyilván az is világos, hogy szeretem nagyon magas színvonalon űzni a szakmámat (Expert 25). Büszke vagyok arra, hogy én vagyok a legprofibb gyereknevetés-generáló a földön, már évszázadok óta, és folyamatosan fejlődök benne. A Szörny Rt. ugyan megpróbálkozott valami utánzattal, de nem engem kértek fel a szakértőként!!!, (hah  micsoda szakmai melléfogás!!), ezért nyilvánvalóan nem tudták fenntartani a dolog iránti érdeklődést 1-2 évnél tovább.

Szeretem szabadon eldönteni, hogy mit mikor csinálok, (Spirit, 20) de ennél sokkal fontosabbak számomra az emberi kapcsolatok. Na persze azért nagyon ügyelek rá, nehogy főnök legyen felettem! Nem hagyom magam felvásárolni nagy multik által, és emiatt igyekeztem  idejekorán saját magam világméretűvé monopóliummá tenni a tevékenységemet.

Az irányítás, erőforrások feletti hatalom sem különösebben fontos számomra, (Director 19),  de mivel szükséges, ezért ezt is profin csinálom. A lean, a 6Sigma, a felhatalmazó szervezeti kultúra, a legújabb AI alapú logisztikai automotizálás a kisujjamban vannak. Ezek nélkül ilyen világméretű ajándékcsomag beszerzést,  előkészítést és megcímzést nem lehetne néhány hét alatt előkészíteni. Ha nem lennének meg az ajándékok előre, akkor pedig hiába is lennének a high-tech közlekedési módszereim, nem tudnék ajándékot vinni. Már nagyon régóta foglalkozom ezzel, nagyon nagy részét delegálva, automatizálva a folyamatoknak, ezért világszerte már nagyon sok millió embert irányítok szezonális munkában. Ennek köszönhetően nagyon hatékonyak vagyunk, és még mindig sikerült a megadott napon kézbesítenem az összes ajándékot a világon.

Az elismerést, státuszt, „reflektorfény”-t nem keresem, (Star, 18),  de nem zavar, ha ki kell ülnöm a pódiumra és a reflektorfényben fogadni a gyerekeket. Sőt, örülök neki, ha írnak rólam, és eljut hírem az eldugott kis falukba vagy más bolygókra is. És persze nagyon megmosolygom a rengeteg Télapó utánzatot a hollywoodi filmekben meg a plázákban december során.

A biztonság, stabilitás, kiszámíthatóság számomra értelmetlen fogalom, ezért  egyáltalán nem érdekel. (Defender, 11). Olyan sok mindent megéltem már az évszázadok alatt a földön, hogy tudom, minden, mindig változik. Kataklizmák jönnek, mennek, de mindig átvészelhetőek, ha az emberi kapcsolatokra lehet építeni. Ezért nem ragaszkodom megszokott dolgokhoz, újítok, amikor csak lehet. Nem félek, hogy elveszítem a munkám a földön, mert bízom az emberi kapcsolatok exponenciálisan növekvő  teremtő erejében.

Az anyagi javak számomra egyáltalán nem fontosak. (Builder, 9). Talán azért nem, mert tudom, milyen kevéssel (egy alma, néhány szem mogyoró és szaloncukor) is lehet örömet okozni a gyerekeknek. Meg azt is, hogy amit csinálok, az fontos és az emberiségnek jót teszek vele, és emiatt nagyon sok önkéntesen jelentkező szponzorom van (családonként legalább egy fő), akik lehetővé teszik az ajándékozást.

És mi a helyzet a motivátoraimmal való elégedettségemmel? ( Ez a Summary riportból látszik, a PMA Score/10 mutatja, hogy 10-es skálán mennyire elégedett az adott motivátorral)

Alapvetően nagyon elégedett vagyok a munkámmal, szinte mindennel 10-ből 10 az elégedettségi pontszámom (PMA Score/10).
Hogy miért is nem 100%-os a motiváltsági szintem (csak 88% PMA Score)?

Kicsit hiányzik,  hogy az emberekhez tartozást csak évente 1 nap tudom világméretben megélni. (Friend 8/10).  A többi napokon a sarkvidéki kisfalunkban az elfekkel, a rénszarvasokkal és betévedő turistákkal tudok csak barátkozni. Természetesen ennek is örülök. De gyakran ábrándozom arról, milyen jó lenne, ha egész évben vihetnék meglepetés ajándékot a gyerekeknek. Sajnos ezt más ünnepek képviselői rossz néven vennék (Valentin nap, húsvéti nyúl, nők napja, anyák napja, gyermeknap stb. )

Ezért ez kicsit csökkenti a szabadságfokommal való elégedettségem. (Spirit 7/10). Időnként ugyan sikerül néhány felnőtt meglepetés-partira, lánybúcsúztatóra eljutnom év közben, vagy átcsomagoltatni húsvéti nyúlnak a –már addigra kissé lejárt szavatosságú megmaradt- csokoládé mikulásfiguráimat, de lássuk be, ezek nem adják az igazi gyereknevetéses feelinget. Meg az utóbbit már a húsvéti nyúl nehezményezte.

Az anyagiak kapcsán összességében elégedett vagyok a szponzoroktól kapott pénzzel, csak annyi a hiányérzetem (Builder 9/10), hogy megszabják, kinek adhatok belőle és milyen értékű ajándékot. Pedig ha szabadon használhatnám fel, akkor a világ összes gyereke is kaphatna belőle. Ez is hozzájárul, hogy nem vagyok a szabadságfokommal sem teljesen elégedett (Spirit 7/10).

Na de nem azért motivál nagyon az újítás, hogy ki ne találjam hamarosan, hogyan lehetne évente többször is meglepni ajándékokkal egyre több gyereket.”

Köszönjük a Télapónak a riportot. Kívánunk mindenkinek sok meglepetést a Télapótól és kellemes karácsonyi ünnepeket!

A Télapó, a húsvéti nyúl  teljes motivációs térképe és Summary riportja és további esettanulmányok itt találhatóak. https://vipcoachingcenter.hu/esettanulmanyok/. https://vipcoachingcenter.hu/esettanulmanyok/:

 

Télapó motivációs térkép summary riport (PDF, 121.63 KB)

Télapó motivációs térkép teljes riport (PDF, 2.56 MB)