Motivációs térkép, motivational maps

Miért más a generációk motivációja?

Sokszor felmerül, hogy a fiatal generációnak más motivációik vannak, mint az idősebbeknek. Eddigi tapasztalataim alapján foglalkozás típusonkent, munkahely típusonkent, élethelyzetenként személyenként változik, hogy mik az igazi motivatorok és miknek a hiánya tud demotivalni. Szinte biztos, hogy nem egyezik meg, hiszen a fiatal generáció több szempntból is  egészen más élethelyzetben van:
1) ő most kezd el a saját (és majd családja/gyerek) létszükségleteiről gondoskodni, most kezdi el a vagyon teremtést, amivel az egész életét megalapozza, tehát számára az anyagi javak/fizetés (Építkező) mint motivátor sokkal fontosabb, mint a már egzisztenciával rendelkező idősebbnek. Az idősebbeknek a fizetés már leginkább demotiváló tényező tud lenni, ha a fizetés nincs arányban az általa megtermelt értékkel.
2) ők már olyan társadalomban nőnek fel, ahol az önmegvalósítás nemcsak hogy lehetséges, de követendő példa.. Ezért számukra a szabadon, autonóm módon  nem mikro-menedzselve való dolgozás (Szabad Szellem motivátor)   sokkal fontosabb, mint az előző érában szocializáltaknak, akiknél ez még nem merült fel, és sokkal inkább elfogadták az felsőbb irányítást és a csapatot, biztonságot tartják értéknek, ezért fontosnak a munkahelyen.
3) digitális bennszülöttként ők a történelem során az első olyan generáció, akik több készséggel (szaktudással) rendelkeznek a jövő munkáihoz, mint az előző generáció: tehát a korábbi apáról fiúra szálló mesterség átadás már nem minden területen működik. És amikor bele akarjuk a digitális fiatalt kényszeríteni pl. egy papír alapú adminisztratív munkába és nem hagyjuk neki, hogy digitalizálja, akkor pillanatok alatt elege lesz belőle, hiszen ezt ő tudná jobban csinálni.(Szakértő motivátor)
4) Pontosan a digitális összekapcsoltság, és információhoz való hozzáférés miatt a fiatalabbak sokkal tudatosabbak a jövő fenntarthatóságával kapcsolatban, hiszen a jövő az ő életük! Ezért náluk sokkal gyakoribb az "értelmes, értékes munka, a pozitív hatással lenni a világra" iránti igény. Ami az idősebb generációkban is meg szokott jelenni, de általában csak akkor, amikor illető kimerül egy-egy hosszabb, stresszes karrierszakasz után, és elkezd gondolkodni azon, hogy mi is az élet értelme. (Felfedező motivátor) 
Az esettanulmányaimban épp egy huszonéves fiatalon demonstrálom a motivátorok fontossági sorrendjét,az azokkal való elégedettséget, és ezek hatását felmondásra.