Mi is az a coaching?

Coach: Ki az? Mire jó? Mire nem? Miért bízzak benne? Megéri-e?

A Coach az, aki hiszi, hogy mindenkiben megvan a problémáira a saját válasza, még ha most még nem is tudja mi az, és ezt segít nekik megtalálni. A coaching egy személyre szabott támogatási módszer, melyben a coach NEM tanácsadással, hanem az ügyfél saját erőforrásaira támaszkodva (képességek, gondolatok, belső értékek) támogatja az egyént a fejlődésben. Fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenység, ahol az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segíti. Vannak bizonyos életterületre, szerepkörre specializált coachok (felsővezetői, üzleti, magánéleti). Én személy szerint a teljességre, a teljes emberre fókuszálok, és bármelyik életterületén, szerepkörében megjelenő elakadásban, továbbfejlődésében segítem, mivel szerintem az ember minden szerepkörében az életét éli.

 • Ha elakad valamiben: Tudja, mit akar elérni, határozott abban, hogy el akarja érni, sőt azt is tudja, hogyan kellene elérni, de valami mégis megakadályozza benne. Ez lehet egy irracionális, nem tudatos dolog, egy érzés, egy félelem, egy régi megszokott viselkedés, bármi. Például, amikor hiába tudja, hogy túl sok a feladata és szeretne feladatokat delegálni másoknak, de mégsem tud. Vagy másik tipikus példa az, amikor annyira retteg a prezentáció megtartásától, hogy el sem mer menni rá, inkább beteget jelent. Ilyen esetekben a coach segít megtalálni és rávilágítani az akadályozó viselkedés okára és kialakulásának körülményeire.  Ezeket megismerve rájöhet, hogy ugyan korábban nem tudta, de most már képes korábbi akadályaidat átlépni, és már másképp is tud viselkedni abban a helyzetben.
 • Ha nem látja tisztán, mi a célja, mit is akar elérni az életben, munkában. Ekkor egy coach, mint külső szemlélő, olyan kérdésekkel hozza felszínre a mélyebben meghúzódó gondolatait, amelyekre Ön talán nem gondolt volna, mert túl régóta rágódik újra és újra ugyanazon a gondolatmeneten. A coach külső segítségével tisztázható, mi miért is fontos Önnek abban a bizonyos helyzetben, mi lehet a célja vele és pontosan miért is az a célja.
 • Ha szeretné fejleszteni magát: Szeretné hatékonyabban dolgozni, boldogabban élni. A coach támogatásával gyorsan, jobban, mélyebben megismerheti saját magát, korlátait, belső erőforrásait – hiszen a coach hisz benne, hogy minden ember képes a saját boldogságát megteremteni, mert az nem a külső körülményektől függ.

Ha konkrét szakmai tanácsot, megoldási javaslatot akar egy témában, és elfogadja más véleményét saját megoldásodként. Erre valók a tanácsadók.

A kérdést úgy lehet megválaszolni, mint bármilyen más szakember kiválasztása esetén: Mitől bízik benne emberként, szakemberként? Mi fontos az Ön számára? Például:

 • Milyen szakképzettsége van? Végzett-e coach iskolát, ha igen hol? Nekem a Nemzetközi Coach Federation ICF által hitelesített ACC minősítésem van. Ezen kívül van NLP mester képzettségem is, és az NLP technikát 2014 óta használom emberek segítésére. Egyéb végzettségeim: villamosmérnöki diploma, üzletvezetés és marketing  (associate specialised in Business with option in Marketing).
 • Milyen emberismereti tapasztalata van? Én 12 éve tudatosan fejlesztem magam, az önismereti képzések, módszerek nagyon széles skáláját kipróbáltam, és abból választottam ki a számomra leghasznosabbnak bizonyulókat, amit napi szinten használok coachingban. 16 évig ügyvezető igazgatóként a csapatfejlesztéssel, a csapatépítéssel, az emberek kiválasztásával és fejlesztésével is foglalkoztam.
 • Miért választotta a coach szakmát? Csak trendi pénzkereseti forrásként vagy küldetésként űzi a szakmát? Volt számomra egy nagyon fontos pillanat az életemben, amikor egy mély lelki gyakorlat során megtaláltam a küldetésem: Az életcélom, hogy segítsem az embereket boldog élet elérésben, az önmegvalósításuk által. Itt lehet látni az életutam.
 • Milyen ember? Magánemberként tud-e Ön ránézni tisztelettel, sugározza-e azt az elfogadást, amire Önnek szüksége van? Ezt írásaiból, előadásaiból, tréningjeiből előzetesen meg lehet ítélni. A blogomat itt találod meg.

Hogyan szokta eldönteni bármelyik másik szakemberről, mielőtt elmegy hozzá, hogy megéri-e? Például mi alapján választ magánorvost és fizeti ki a tarifáját?

 • Volt-e nála ismerőse és jó véleménnyel van-e róla?
 • Vannak-e esettanulmányai arról, hogy másoknak milyen eredményt hozott? Az enyémek itt olvashatóak.
 • Titkolja vagy megmutatja mindenkinek a módszerét, és azt, hogy az miként fog eredményhez vezetni? Az enyém itt látható.
 • Ad-e az eredményességre garanciát? Én csak olyan eredményességi csomagokban gondolkodom, ahol egy hónap után pénz-visszafizetési garanciát vállalok, ha nem tapasztalható mozdulás az elvárt irányban, annak ellenére, hogy mindent megtett az Ön által vállalt terv megvalósítására.
 • Eredményre fókuszál, vagy az óraszámokra? Én nem órák számát akarom nyújtani, hanem eredményt akarok elérni. Ezért óradíjasan nem is dogozom, csak eredmény elérésre tervezett csomagjaim vannak.

Ha ezek után úgy gondolja, szüksége van coachra,
és én megfelelek a kritériumainak, akkor várom szeretettel!

Itt fel tudja venni velem a kapcsolatot.

Vagy jelentkezzen be ingyenes 30 perces konzultációra!