Mi is az a coach? Mire jó? Mire nem?  Miért bízzak benne? Megéri-e?  

 • Coach: Mi az? Mire jó? Mire nem?  Miért bízzak benne? Megéri-e?  

Egy nagyon érdekes facebook szavazást bonyolítottam nemrég a coaching hasznosságáról, ami nagy vitát generált, és egy csomó kérdést felvetett a coachingról.  Ezekre válaszolok most a saját értelmezésemben.

 • Mi is az a coach, mit csinál?

  A Coach az, aki hiszi, hogy mindenkiben megvan a problémáira a saját válasza, még ha most még nem is tudja mi az, és ezt segít nekik megtalálni. A coaching egy személyre szabott támogatási módszer, melyben a coach NEM tanácsadással, hanem az ügyfél saját erőforrásaira támaszkodva (képességek, gondolatok, belső értékek) támogatja az egyént a fejlődésben. Fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenység, ahol az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segíti. Vannak bizonyos életterületre, szerepkörre specializált coachok (felsővezetői, üzleti, magánéleti). Én személy szerint a teljességre, a teljes emberre fókuszálok, és bármelyik életterületén, szerepkörében megjelenő elakadásban, továbbfejlődésében segítem, mivel szerintem ő ugyanaz a személy a saját gondolataival akár munkahelyén, akár otthon van.

 • Mire jó egy coach, és mikor tud segíteni?

 1. Ha elakadsz valamiben: Tudod, mit akarsz elérni, határozott vagy, hogy el akarod érni, sőt azt is tudod, hogyan kellene elérni, de valami mégis megakadályoz benne. Ez lehet egy irracionális, nem tudatos dolog, egy érzés, egy félelem, egy régi megszokott viselkedés, bármi. Például, amikor annyira rettegsz a prezentáció megtartásától, hogy el sem mersz menni rá, inkább beteget jelentesz. Ilyen esetekben a coach segít megtalálni és rávilágítani az akadályozó viselkedés okára és kialakulásának körülményeire.  Ezeket megismerve rájöhetsz, hogy ugyan korábban nem tudtad, de most már képes vagy korábbi akadályaidat átlépni, és már másképp is tudsz viselkedni abban a helyzetben.

 2. Ha nem látod tisztán, mi a célod, mit is akarsz elérni az életedben, munkádban. Ekkor egy coach, mint külső szemlélő, olyan kérdésekkel hozza felszínre a mélyebben meghúzódó gondolataidat, amelyekre te talán nem gondoltál volna, mert túl régóta rágódsz újra és újra ugyanazon a gondolatmeneten. A coach külső segítségével tisztázhatod, mi miért is fontos neked abban a bizonyos helyzetben, mi lehet a célod vele és pontosan miért is az a célod.

 3. Ha szeretnéd fejleszteni magad: Szeretnél hatékonyabban dolgozni, boldogabban élni. A coach támogatásával gyorsan, jobban, mélyebben megismered saját magadat, korlátaidat, belső erőforrásaidat – hiszen a coach hisz benne, hogy minden ember képes a saját boldogságát megteremteni, mert az nem a külső körülményektől függ.

 • Mire nem jó a coach? Mikor nincs szükséged coachra?

Ha konkrét szakmai tanácsot, megoldási javaslatot akarsz egy témában, és elfogadod más véleményét saját megoldásodként. Erre valók a tanácsadók.

 • Mi alapján válasszak, miért bízzak egy coachban?

A kérdést úgy lehet megválaszolni, mint bármilyen más szakember kiválasztása esetén: Mitől bízol benne emberként, szakemberként? Mi fontos számodra? Például:

 1. Milyen szakképzettsége van, végzett-e coach iskolát, ha igen hol? Nekem a Nemzetközi Coach Federation ICF által hitelesített ACC minősítésem van. Ezen kívül van NLP mester képzettségem is, és az NLP technikát 2014 óta használom emberek segítésére. Egyéb végzettségeim: villamosmérnöki diploma, üzletvezetés és marketing  (associate specialised in Business with option in Marketing).

 2. Milyen emberismereti tapasztalata van? Én 12 éve tudatosan fejlesztem magam, az önismereti képzések, módszerek nagyon széles skáláját kipróbáltam, és abból választottam ki a számomra leghasznosabbnak bizonyulókat, amit napi szinten használok coachingban. 16 évig ügyvezető igazgatóként a csapatfejlesztéssel, a csapatépítéssel, az emberek kiválasztásával és fejlesztésével is foglalkoztam.

 3. Miért választotta a coach szakmát? Csak trendi pénzkereseti forrásként vagy küldetésként űzi a szakmát? Volt számomra egy nagyon fontos pillanat az életemben, amikor egy mély lelki gyakorlat során megtaláltam a küldetésem: Az életcélom, hogy segítsem az embereket boldog élet elérésben, az önmegvalósításuk által. Itt lehet látni az életutam.

 4. Milyen ember? Magánemberként tudsz-e ránézni tisztelettel, sugározza-e azt az elfogadást, amire szükséged van? Ezt írásaiból, előadásaiból, tréningjeiből előzetesen meg tudod ítélni. A blogomat itt találod meg.

 • Megéri-e egy coach?

Hogyan döntöd el bármelyik más szakemberről mielőtt elmész hozzá, hogy megéri-e? Például mi alapján választasz magánorvost és fizeted ki a tarifáját?

 1. Volt-e nála ismerősöd és jó véleménnyel van–e róla?

 2. Vannak-e esettanulmányai arról, hogy másoknak milyen eredményt hozott? Az enyémek itt olvashatóak.

 3. Titkolja vagy megmutatja mindenkinek a módszerét, és azt, hogy az miként fog eredményhez vezetni? Az enyém itt látható.

 4. Ad-e az eredményességre garanciát? Én csak olyan eredményességi csomagokban gondolkodom, ahol egy hónap után pénz-visszafizetési garanciát vállalok, ha nem tapasztalható mozdulás az elvárt irányban, annak ellenére, hogy mindent megtettél az általad vállalt terv megvalósítására.

 5. Eredményre fókuszál, vagy az óraszámokra? Én nem órák számát akarom nyújtani, hanem eredményt akarok elérni. Ezért óradíjasan nem is dogozom, csak eredmény elérésre tervezett csomagjaim vannak.

Ha ezek után úgy gondolod, szükséged van coachra, és én megfelelek a kritériumaidnak, akkor várlak szeretettel!

Itt fel tudod venni velem a kapcsolatot.