Gábor Zoltán, GE Supply Chain Finance Manager EMEA @ Genpact 2018

Tapasztalatom a Motivational Maps módszerrel

A PWA mentoring találkozóján Czagler Zsuzsa tartott egy rövid előadást a Motivációs Térképről, és a kezembe adott 9 kártyát a különböző motivátorokról. Én dönthettem, hogy milyen fontossági sorrendben rakom le őket. Velem volt a mentoráltam, vele is kikártyáztuk a motivátorait. A kártya megfogott engem, nagy releváció volt. Innen rövid úton jutottam el odáig, hogy középvezetőim részére csapat motiváció térképezéses workshopot rendeltem a VIP Coaching Centertől.

Miért döntöttem a Motivational Maps csapattérképezés mellett?

Három fő motivációm volt erre:

1) Én: Jobban megismerjem és megértsem magam.

2) A mentoráltjaim: Folyamatosan 5-10 embert mentorálok egyszerre. Az a 9 kártya segített nekem jobban behatárolni, hogy milyen kérdésekkel tudom megérteni és segíteni a mentoráltjaimat.

3) A beosztottjaim: Coaching szemléletű vezetőként az önszerveződő munkacsoport kultúrát kultiválom, decentralizált, felhatalmazó, alulról jövő kezdeményezéseknek teret adó módon vezetem embereimet, nagy szabadságfokot adva nekik. Ezért nagyon kell értenem, hogy ők milyen motivációk alapján hoznak döntéseket, és biztosra kell mennem, hogy a megfelelő irányba haladjanak a stratégiai irányok mentén, melyben támogatom őket. Az én vezetési stílusomba nagyon jól illeszkedik a Motivational Maps módszertana, jó koordináta rendszert ad a beosztottakkal való beszélgetésre.

A Motivational Maps elég egyszerű ahhoz, hogy ütős legyen, könnyen alkalmazható, praktikus, pragmatikus, jó tudást ad, és középvezetői szinten is alkalmazható.

Milyen volt a csapattérképezés folyamata?

A teszt elvégzése után következő egyéni feedback beszélgetésekkor már jöttek elő jó új dolgok. A csapattréningen pedig óriási lendületet adtunk a dolgoknak – „Felnyitotta a csipákat” – együtt tanultunk, teambuilding történt, és a csapattagok azóta is beszélgetnek erről. A workshopon megfogalmazott közös akciók hamarosan materializálódni fognak.

Hogyan érdemes ezt szerintem használni egy szervezetben?

Jónak tartom ezt a módszertant, én ezért végzem el az akkreditációs képzést, hogy így az összes dolgozóra ki tudjuk terjeszteni a rendszert.

Szerintem érdemes bevezetni a teljes szervezetbe, és az összes dolgozóra alkalmazva érdemes használni, mint motivációs juttatás. Minden emberünkre megcsináljuk, amelyekről a team leaderek rendszeresen 1on1 konzultációt csinálnak a beosztottakkal. Folyamatosan vezetjük a motivációkat a dolgozókról, majd negyedévente a HR reviewba és illetve az éves HR értékelési rendszer részévé tesszük a motivációs szinergiák átnézését

Azért ajánlom másnak, mert…

Szerintem a teljesítmény feltétele, hogy…

1) A cél világos legyen, és a céllal tudjon azonosulni a dolgozó,

2) Tudja, miért azonosul vele, azaz mi a motivátora. Tehát értse a célt, és tudja, hogy ő miért akar azzal foglalkozni, hogyan kötődik hozzá az adott cél,

3) És ezenkívül meg legyen a képessége. De a képességet át lehet hidalni, ha az akarat (motiváció) ott van a képesség megszerzésére. És akkor megy végig az úton.

A MM most adott eszközt ahhoz, hogy egy magasabb szintű motivációnak a pulzusára rá tudjam tenni az ujjam.

Milyen volt az együttműködés Czagler Zsuzsával, a VIP coaching Centerrel az egyéni feedback és a csapat térképezési workshop során?

Mind üzletileg, mind szakmai oldalon kellemes, gördülékeny, rugalmas volt. Szakmailag is ott volt, rengeteg jó példa volt, a workshop lebonyolítása is tetszett, amire szerződtünk azt mindent megkaptam pontosan precízen, nagyon jó volt, nagyon hasznos volt, nagyon szakmai volt.