Edison és a banyan tree (fügefa) életleckéje: a sikerhez vezető útról

Edisonról azt tudtam korábban, hogy feltaláló volt, pl. a fonográf vagy az izzó hozzákapcsolódik. De ezek miatt nem voltam oda érte különösebben. Láttam néhány idézetet tőle, amik azért érdekesek voltak, de csak most kezdtem el megérteni, hogyan keletkeztek és mit is jelentenek ezek. Most kezdtem el tisztelni Edisont, aki 1093 szabadalmat adott be, és ezzel a valaha élt legtermékenyebb feltaláló volt. Számomra ez a hatalmas fa jelképezi leginkább Edison szellemiségét, kitartását, kreativitást. Ez a fa Forth Myersben van, Edison családi birtokán.

Igen, ez EGY fa a látszat ellenére. Hogy hogyan került oda? Edison Henry Forddal és Harvey Firestone-al elkezdett kísérletezni, hogyan tudnának természetes módon gumit gyártani az autóipar részére. 17,000-féle (!!) növénnyel kísérleteztek Edison birtokán, köztük ezzel a fával is. Végül a goldenrod (aranyvessző) produkálta a legtöbb 12%-nyi latexet, de Edison halála után végül a szintetikus gumi lett a nyerő az iparágban.
Néhány nagy mondását most már tudom értelmezni, honnan fakadt:

“Ahhoz, hogy feltalálj valamit, egy jó ötletre, meg egy rakás selejtre van szükséged”
“Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy”
„Nem hibáztam. Egyszerűen csak találtam 10000 utat, ahogy nem működik.”

A 17,000 növény közül még most is él több a birtokán, köztük ez az egyik legnagyobb létező csodálatos banyan tree. És ennek kapcsán lehet igazán megérteni ezt a nagy mondását:

“Csak mert valami nem azt csinálja, amire tervezted, nem azt jelenti, hogy haszontalan.” Ez a fa ugyan nem adott gumit az autóiparnak, de azóta is csodálatos látványt, élményt, inspirációt ad mindenkinek, aki arra jár. És már ezért megérte odaültetni.

Lecke:
Nagyon tetszik és magaménak érzem ezt a hozzáállást: nem létezik olyan, hogy hiba vagy sikertelenség, hanem csak olyan utak találása, amik nem úgy működnek, ahogy vártad. De ennek ellenére ezek nem haszontalan utak, hanem szükséges velejárói a sikernek. Nagyon sok kísérlet, próbálkozás hozza el a sikert, ezért érdemes üdvözölni, örülni a látszólag „sikertelen” kísérleteknek, zsákutcáknak is, mivel ezek megtanítanak valami fontosat. És lehet, hogy nem azt adják, amit terveztél, de valami teljesen váratlan csodát, élményt, mint ez csodás fa, vagy társai.