A boldogság egyenlete

Matekosként, és ex-mérnökként nagyon megfogott a boldogság egyenlete, amit egy Google-nél dolgozó mérnök írt meg könyvében (Solve For Happy):

„Boldogság az, ha az életedben tapasztalt események megfelelnek vagy felülmúlják az elvárásaidat. Azaz a boldogságod az elvárásaid és észleléseid függvénye.”

Egy érdekes példa ennek illusztrálására: ha a párod karambolozik az új autóval és az új autó totálkáros lesz, de a párod megússza élve és sértetlenül, akkor vajon hogyan reagálsz? Boldog vagy, és hálát adsz a sorsnak, hogy a párod életben maradt, mert ez a lényeg? Autót meg majd veszel másikat? Én biztos így reagálnék.
Viszont, ha parkolás közben nekimegy egy úthenger az üresen álló autódnak és leamortizálja teljesen, akkor hogy reagálsz? Teljesen ki vagy akadva? Ez is valószínű.
Mi a különbség a két eset között végeredményében? Ugyanúgy van egy élő, egészséges párod és egy totálkáros autód mindkét esetben. Csak a saját gondolataid, élettel szembeni elvárásaid, élet-észleléseid mások.
A könyv arra fókuszál, hogy hogyan formáld át, keretezd át pozitívvá a saját tapasztalásaidat, azaz hogyan helyezd a saját szubjektív valóságod saját interpretálását az elvárásaid fölé, és így hogyan legyél boldog.
3 fő tanácsa van:
1. Fókuszálj a tapasztalt eseménynek azon pozitív aspektusaira, amiket kiszűrtél az észlelésedből.
2. Fókuszálj az esemény hosszú távú pozitív kimenetére, ne csak a rövidtávú negatívokra: milyen jó fog következni ennek hatására.
3. Nézz rá az eseményre kozmikus perspektívából: milyen lényegtelen ez a halandóságunk igazságához képest.

Ugyan matekosként nekem hiányzik belőle a másik tényező, az elvárások átformálásának, csökkentésének taglalása, de gondolatébresztőnek mindenképpen érdekes ez a képlet, illetve a könyvről szóló cikk és a könyv is.
https://digitalintelligencetoday.com/…/04/screenshot_446.png
https://digitalintelligencetoday.com/solve-for-happy-the-g…/